Sosyal Medya

Makale

Seyyid Kutub’un düşünce, iman ve cihad hayatı

SaÄŸlık ÅŸartlarım müsait olmadığı için katılamadığım bir mübarek sempozyuma bir iki yazıyla olsun katılmak istedim. Burada yazacaklarım hakkında daha geniÅŸ bilgi için Ä°Z Yayıncılık'ta basılan dört ciltlik “Ä°slami Hareket Öncüleri” isimli kitabımın 1. cildine bakılabilir.

Şehadetinin üzerinden elli yıl geçmiş bulunan Seyyid Kutub'un merhum Mevdûdî'den etkilenerek Müslümanları tekfir ve şiddeti teşvik ettiği iftirası uzun yıllar dillere dolanmıştır. Bu iftiraların gerçeklikle alakası olup olmadığını hem onun dilinden hem de onu en iyi tanıyan dostlarının değerlendirmesinden takip edeceğiz.

Önce Şehid'in hayat yolculuğunda uğrayıp geçtiği aşamaları özetleyelim:

Ebu'l-Hasen Nedvî'ye söylediğine göre Seyyid Kutub hayat yolculuğunu beş kısma ayırmıştı:

1. Köyde ve evinde Ä°slam geleneÄŸine göre geçirdiÄŸi çocukluk dönemi.

2. Kahire'ye intikali ve geçmiÅŸi ile bütün ilgisini kopardığı, din kültürü ve inancının buharlaÅŸtığı dönem.

3. Son sınırına kadar “dinde şüphe” dönemi.

4. Bir edebiyatçı olarak ve sırf edebi yönden incelemek üzere Kur'an'a yöneldiÄŸi dönem.

5. Kur'an'ın etkisiyle adım adım imana ve cihada geldiÄŸi dönem.

Büyük Değişim

Şüpheden imana ve cihada yöneliş dönemlerini, gelişme ve değişme basamakları bakımından aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür (Bu sıralama Prof. Dr. Salih Abdulfettah el-Hâlidî'ye aittir. El-Halidî, Seyyid Kutub'un F'i Zılâli'l-Kur'an isimli tefsiri üzerine başarılı bir doktora tezi yazmış, tezin ilk baskısı üç cilt olarak 1985 yılında Cidde'de yapılmıştır.)

1. 1940'lı yılların ortalarında Kur'an-ı Kerim'i, san'at ve estetik bakımından incelemeye karar verdi ve bu dönemde iki kitap yazdı : et-Tasvîru'l-fennî fi'l-Kur'an, Meşâhidu'l-Kıyame fi'l-Kur'an.

2. 1940'lı yılların sonuna doÄŸru Kur'an-ı Kerîm'i, yalnızca edebî sanatlar yönünden deÄŸil, muhteva yönünden de derinlemesine incelemeye ve ondan sosyal ıslahat ve dayanışmanın esaslarını çıkarmaya yöneldi. el-Adâletu'l- ictimâ'iyye fi'l-Ä°slam isimli kitabı bu dönemin meyvesidir.

3. Amerika'dan dönmesi ve el-Ä°hvan'l-muslimûn” cemaatine katılmasıyla baÅŸlayan ve 1954 yılında tutuklanmasına kadar devam eden zaman diliminde düzenli ve örgütlü olarak Ä°slamî aksiyon dönemine girdi. Bu dönemde Ä°slam'ı, düşünce, amel, iman, ahlak, kültür ve cihad olarak bütün şümulüyle kavradı ve özümsedi. Bu dönemin meyvesi üç kitabıdır: 1. Ma'reketu'l-Ä°slam ve'r-re'smâliyye (Ä°slam-Kapitalizm Çatışması), 2. es-Selamu'l-âlemiyyu ve'l-Ä°slam (Dünya Barışı ve Ä°slam), 3. Birinci baskısının birkaç parçası olmak üzere Fî Zılâli'l-Kur'an (Tefsir).

4. 1954 yılında tutuklanmasıyla baÅŸladığı kabul edilen cihad ve hareket dönemi. Bu dönemde “Câhiliyye” inanç ve kültürüne karşı savaÅŸ açtı. Ä°slamî hareketin/cihadın yöntemini ve insanı Allah'a götüren yolun iÅŸaret taÅŸlarını keÅŸfetti. Bu dönemin ilk kitabı “Hâzâ'd-Dîn”, önemli kitabı Fî zılâli'l-Kur'an (öncekinin gözden geçirilmiÅŸ ve olgunlaÅŸtırılmış devamı), en olgunu da “Me'âlim fi't-Tarîk : Yoldaki Ä°ÅŸaretler”dir…

Bu dönem 1953 yılında “el-Ä°hvânu'l-muslimûn/Müslüman KardeÅŸler) teÅŸkilatına katılmasıyla baÅŸlar ve ÅŸehadetine kadar devam eder. Bu dönem tefekkür, cihad ve hareket dönemidir. Bu dönemde “Câhiliyye” inanç ve kültürüne karşı savaÅŸ açtı. Ä°slamî hareketin/cihadın yöntemini ve insanı Allah'a götüren yolun iÅŸaret taÅŸlarını keÅŸfetti. Bu dönemde Seyyid ÅŸu özellik ve faaliyetleriyle “çaÄŸdaÅŸ bir Ä°slam önderi”dir: “Ä°slam'ı farklı bir dil, ufuk ve şümul içinde açıklama, yeniden yaÅŸanmaya baÅŸlayan Ä°slam öncesi kültür (câhiliyye) ile mücadele ve çaÄŸdaÅŸ müslümanı bu temeller üzerinde inÅŸa”.

Bu dönemin kitapları ÅŸunlardır: “Fî zılâli'l-Kur'an” (yeniden gözden geçirip tamamladığı baskısı), “Hâzâ'd-Dîn”, “el-Mustakbel li-hâzâ'd-dîn”, “el-Ä°slam ve muÅŸkilâtu'l-hadâra”, “Hasâisu't-tasavvuri'l-Ä°slâmî” “Mukavvimâtu't-tasavvuri'l-Ä°slâmî”, “Me'âlim fi't-Tarîk

Seyyid bundan önceki dönemleri, gelmek istediği yerin geçici konakları olarak değerlendirir ve bu son dönemin kendini tanıtan asıl fotoğrafı olmasını ister.

(Devamı var).

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.